Sain sähköpostiini kirjeen, jossa oltiin huolestuneita Helsingin Käpylässä sijaitsevan Yhtenäiskoulun lakkauttamisesta. On hienoa, että vanhemmat ovat lähteneet kamppailemaan hyväksi havaitun koulumuodon puolesta. Blogini yläkulmassa oleva linkki tarjoaa Sinulle, lukijani, mahdollisuuden osallistua talkoisiin lasten puolesta.

Yhtenäiskoulu on erinomaisen hyvä koulumalli ja siihen pitäisi nykyajan koulupolitiikassa kaikin tavoin pyrkiä. Nykyinen alakoulu-yläkoulujako on aikansa elänyt, osittain epäonnistunut kokeilu. Se tuottaa jatkuvasti oppilasainesta, jossa osa on jo syrjäytynyt tai ainakin kovaa vauhtia syrjäytymässä yhteiskunnasta.

Isona syynä on kylmästi se, että alakoulun turvallinen ilmapiiri muuttu varsin toisenlaiseksi yläkoulussa. Se alaluokilta asti tuttu opettaja, turvallinen hahmo, ei enää olekaan katsomassa perään. Lapsi, joka ehkä jo ennestään kärsii vanhemmuuden puutteesta, kokee olonsa uudessa ympäristössä epävarmaksi. Se johtaa helposti erilaisiin oireiluihin ja pahimmillaan häiriköintiin tai/ja välinpitämättömyyteen.

Siinä vaiheessa tarvittaisiin sitä tuttua alakoulun opea, joka ystävällisesti mutta tarmokkaasti voisi taas jakaa elämään ohjaavia neuvoja. Alakoulun opettajat kun kuitenkin ovat niitä kasvatuksen ammattilaisia. Yläkoulun puoleltakin toki hyviä opetyyppejä löytyy, mutta erilainen koulutus on ohjannut tuon opettajakunnan enemmän tietojenjakolinjalle.

Joten taistelkaa vain kovasti yhtenäiskoulun puolesta. Niin Käpylässä kuin muuallakin Suomessa. Lasten asia ei todellakaan saisi jäädä säästötoimien alle. Kaikki, mikä lapsilta otetaan pois joudutaan tulevaisuudessa maksamaan moninkertaisena takaisin. Sen asian ymmärtäminen pitäisi onnistua jopa poliitikoilta. Nyt tarvitaan vain poliittista rohkeutta sanahelinän sijasta.

Tapsa